finezja

photo

Temat: PROBLEM Z PROLAKTYNĄ
" />Witam serdecznie. Od października leczę wysoki poziom prolaktyny (zaniepokoiło mnie,że przy staraniach o ciąże nic nie wychodziło - objaw dodatkowy mlekotok z lewej piersi- niewielki ale był)przy jednoczesnej kontroli TSH pażdziernik : PRL= 81,98 ng/ml ft3 =5,38 ft4=8,81 TSH= 1,28 Lekarz uznał,że wysoki poziom prolaktyny jest wynikiem zaburzenia hormonów tarczycy. przepisał mi bromocorm (1x wieczorem)+ euthyrox50 (1x rano) po miesiącu sprawdzenie: PRL= 17,19 ng/ml -wyrażny spadek TSH=2,16 ulU/ml -wzrost Lekarz postanowił ze powinnam odstawić bromocorm i zwiekszył mi dawkę euthyroxu na 75. Kazał brać do lutego, kontorlować wyniki i w lutym przyjść. Tak też zrobiłam W ostatnim czasie jednak wykonałam badania i wyglądają one nastepująco : PRL=56,80ng/ml TSH= 0,87 ulU/ml anty TPO= 51.1 IU/ml wyniki te zaskoczyły mnie i nie bardzo wiem co ... doktorze bardzo prosze o podpowiedź, interpretację wyników i tego co dzieje sie z moim organizmem. Czy współżycie na dzień przed badaniem prolaktyny może mieć znaczący wpływ na wniki?? W jakich dniach i godzinach najlepiej przeprowadzać badanie? Bardzo prosze o odpowiedż... tak wiele rzeczy mnie nurtuje...........a niech mi Pan wierzy, że chciałabym unormowac to jak najszybciej.....i zajść w ciążę. Nie poddaję sie ale...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=32960



Temat: Dlaczego TSH i prolaktyna rosną po lekach?
" />Witam; chciałabym poradzić się w sprawie moich hormonów TSH i PRL. Otóż od 2 lat biorę Norprolac (mam mikrogruczolaka). - prl 3,4 ng/ml (po dawce 1/4 tabl przez 2 ostatnie lata) Zmieniono mi dawkę leku na 1/4 co drugi dzien i dodatkowo zaczęłąm brac tabl antykoncepcyjne) Po 2 tyg badanie prl - 28ng/ml Odstawiłam tabletki antyk. i wróciłam do dawki 1/4 tabl codziennie i po 2 tyg prl jeszcze gorsza - 32,3 ng/ml.. To samo z TSH. Nie leczyłam sie od czasu porodu (2 lata temu) i zrobiłam badanie sprawdzające i wyszło: - 3,26. Dostalam 1/2 tabl Euthyroxu i po 2 tyg badanie wykazało: - 4,19uUl/ml. Dostałam 1 tabl Euth.25 i po 2 tyg jeszcze gorszy wynik: - 4,96uUl/ml. Nie wiem co sie dzieje? Czy jeden cykl z tabletkami antykoncepcyjnymi mógł az tak namieszac? Czemu rosnie TSH i PRL pomimo większych dawek leków? Nie wiem czy przy takich wynikach wogóle mam owulacje..
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=73229


Temat: graniczny poziom anty-TPO
3 do 4. Lekarze, do których chodziłam, mówią, żeby się nie przejmować tymi wynikami i nie badać zbyt często, bo na wysokie przeciwciała nie ma rady, ewentualnie mogę brać selen. Tylko że z selenem anty-TPO w ciągu dwóch miesięcy skoczyło z 350 do wspomnianych 850, więc czy ma to sens? I jak często powinnam robić badania i zwiększać dawki euthyroxu, który działa dość wolno, jeśli TSH w ciągu 9 tygodni rośnie z cudem osiągniętego 1,3 do 3,26? Dziękuję za odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=69269


Temat: duży spadek tsh po euthyroxie , ciąża i krawienia ....
mam sie zgłośic do lekarza ... w miesiącu w któym zaszalm w ciaze zaczełam sie tez leczyc na tarczyce i biore euthytox... dzis odebrałam wyniki badan i ... TSH spadło z 4,48 na 0,13 FT4 i FT3 są w normie... mam zmniejszyc dawke euthyroxu o połowe czy któraś za Was tak miała? i czy coś grozi mojemu maleństwu? - bardzo sie tym denerwuje, czy któraś z Was tak miała? zastanawiam sie czy te moje krwawienia to krwawienia intanplacyjne, czy jest krwiaczek a może tarczyca tak rozrabia? do badania u gina jeszce troche czasu...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=23533


Temat: Podwyższone p.ciała anty-TG a ciąża
" />Szanowny Panie Doktorze, proszę o odpowiedź na nst. pytanie: mam niewielką niedoczynność tarczycy i biorę codziennie jedną tabletkę euthyroxu25, TSH-2,720 ulU/ml, FT4-11.94 pmol/L anty-TPO- 2.90 U/ml (wyniki z kwietnia) po roku starań udało mi się zajść w ciąże (ok.5 tydzień), nie wiedząc o tym wykonałam badania:przeciwciała przeciwtarczycowe anty-Tg-50,1 lU/ml (norma jest od 0-34) oraz TSH-3,150 ulU/ml, moje pytanie brzmi: a)czy powinnam się martwic tymi wynikami, czy może to zaszkodzić dziecku (podwyższone anty-TG), b) czy powinnam brać większe dawki euthyroxu i co ile robić badanie TSH, c) jaki jest najlepszy zakres wyniku TSH...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=48539


Temat: euthyrox i dexamethason 0,5
" />te dwa leki zostaly mi przepisane na poprawienie stanu tarczycy a raczej funkcjonowania nadnerczy wyniki ktore robilam co do tarczycy ft3 wolna trojjodotyronina 2,7 pg/ml ft4 tyroksyna wolna 1,06ng/dl tsh a badania hormonalne androstendion 5,1ng/ml (gdzie lekarz przepisal mi diane 35)po miesiacu ponowilam badanie wynik 4,65ng/ml dodatkowo oprucz tych lekow mam brac dalej diane 35 podobniez euthyrox mam brac az do stymulacji a dexamerhason ma mi pomoc w obolalych piersiach i kiedy bol piersi ustapi mam przestac go brac . Tak naprawde to po co i na co sa mi przepisane te leki i czy sa skuteczne jesli mam takie wyniki badan?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=30985


Temat: euthyrox i dexamethason 0,5
do stymulacji a dexamerhason ma mi pomoc w obolalych piersiach i kiedy bol piersi ustapi mam przestac go brac . Tak naprawde to po co i na co sa mi przepisane te leki i czy sa skuteczne jesli mam takie wyniki badan? Moim zdaniem brak jest merytorycznego uzasadnienia do tego typu leczenia Z powazaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=30985


Temat: Niedoczynność tarczycy - dziwne objawy..
witam, w tym roku wykryto u mnie niedoczynność tarczycy.. zaczęłam robić badania, bo ciągle mdlałam, bylam ciągle zmęczona - wyjście po schodach bylo nawet dla mnie trudne.. zupełnie zaburzył mi się ... gdy zaczełam brać euthyrox 50 stan zdrowia ulegl dużej poprawie... ale od 3 miesięcy jestem za granicą i mieszkam blisko oceanu i wszystko zaczęlo się psuć.. cierpię na ogromną bezsenność..czesem w tygodniu uda mi się przespac tylko jedną noc..mam wrażenie silnego kolatania serca przed zaśnięciem..zaczęłam bardzo sie pocić...chudne...często tez mam biegunki... mysląlam że to może byc spowodowane przedawkowaniem leku i zaczęłam brać tylko polowe tabletki, ale nic to nie pomogło... czy ktos może mi powiedzieć czym to wszystko może być spowodowane? bardzo proszę... Trzeba iśc do lekarza zrobić TSH [zobaczy on jakie wyjdzie może trzeba zmodyfikować dawkę] do tego ogólna morfologia żelazo wapń magnez elektrolity badanie cukru proszę popytać czy nie przydałoby się badanie wit.B12--lub zrobić je na własną rękę!!! Na Pani"zwykłą "niedoczynność czy...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=10312


Temat: Niedoczynnosc tarczycy
Witam :-) Mam 19 lat i niedoczynnosc tarczycy. Od kwietnia przyjmuje Euthyrox 25. Przed terapia lekowa moj poziom TSH wynosil 4,6 (norma 4,2). W lipcu powtorzylam prywatnie badanie i mialam juz ... Otóż z tego co wiem, po braniu leków na niedoczynność należy potem przez jakis czas brać lekki na nadczynność, aby wszystko się unormowało. Wynika to nawet z Twojego obecnego wyniku TSH...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4108


Temat: Analiza wyników badań
Witam, mam 22lata proszę o kolejną interpetację wyników, gdyż nie wiem kiedy trafię do lekarza, bo nie wiadomo czy moja Poradnia Endokrynologiczna nie zostanie zamknięta: Pierwsze badania jakie zostały mi zrobione w kierunku tarczycy: Lipiec 2009 TSH 3-gen 7.09 uIu/ml [0,4-4,0] Glukoza 85 [70-100] Cholesterol 169 [150-200] Chol-HDL 63 [ 46] Chol-LDL 60 [<135] Trójglicerydy 230 [<150] ALAT 15 [do 32] AspAT ... [1,2-6,8] Tu lekarz rodzinny przepisał mi Euthyrox N25 - 1 tabl. i dał skierowanie do Endo. Wrzesień 2009 ( brałam ok 6 tygodni Euhtyrox i na własna rękę powtórzyłam badania) TSH 2,83 ulU/mL [0,4-4,0] W Październiku poszłam do Endokrynologa i zlecił mi brać dalej Euthyrox N25 bez zmiam, i takie bania zrobić: FT4 15,29 pmol/L [nie było podanych norm] Anty-TPO 0,00 IU/mL [nie było podanych norm] Co oznaczają przede wszystkim te ostatnie badania, bo to powinno wyjaśnić jakie jest podłoże mojej niedoczynności. Wynik Anty-TPO wynosi 0,00, może jest źle wykonane badanie? Co to...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Analiza wyników badań
Witam proszę o pomoc i doradzenie co dalej robić otóż mam 20 lat i wykryto u mnie niedoczynność tarczycy. Zrobiłem badania okazało się że TSH jest za wysokie. Byłem u endykronologa po zrobieniu USG stwierdził że muszę przyjmować Euthyrox N25 przyjmuje go jakiś czas teraz po badaniach lekarz zwiększył mi dawkę z 1 tabletki na 1,5. Po zrobieniu kolejnych badań zleconych przez ... co robić dalej. Po wynikach odebranych dzisiaj FT4 - 13,69 pmol/L TSH - 3,589 uIU/ml Anty TPO - 0.1 IU/ml. A jakie było to usg, że dr zadecydował, że musi pan brać leki? Dobrze byłoby dorobić TG. Leczenie jest dożywotnie co wcale nie jest straszne. Lek zażywać na czczo należy m.in 30minut przed posiłkiem! Popija się tabletkę tylko wodą. RAZ na rok usg tarczycy. M.in 3 razy w roku kontrola TSH i ft4, morfologia OB cukier badanie ogólne moczu Jeśli wyszła panu na usg mała tarczyca, obniżona echogeniczność to warto aby pana Mama...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Kłopot z nadmiernym owłosieniem na brzuchu
Witam!!!!!! Moja kolezanka ma kłopot z nadmiernym owłosieniem na brzuchu,z trądzikiem,oraz nie moze schudnac!udała sie wiec do endokrynologa!lekarz na poczatku zlecil jej zrobienie badania poziomu tsh,wynik 2,975mU/l na podstawie tego wyniku przypisal jej Euthyrox N50,po miesiacu miala powturzyc poziom tsh i wynik jest taki 2,197mU/l-zmienil lek na letrox50 i 25 poza tym poziom testosteronu 118,84ng/dL i prolaktyna 11,67 ng/dl,przypisal Diane 35!w obu przypadkach poziom tsh wydaje sie byc w normie. Czy kolezanka powinna brac przypisane leki,moze powinna zmienic lekarza?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1496


Temat: Po USG tarczycy
8 wzwyż) Dostałam Euthyrox 100 i zaczęłam od razu brać całą dawkę rano przed jedzeniem. USG wykazało liczne zmiany drobnoguzkowe, niejednorodność tarczycy, powiększenie i prawidłowy przepływ krwi. No i zanim mnie pan dr wygonił, zapytałam, jak długo może potrwać leczenie i powiedziałam, że chciałabym zajść w ciążę, a do tego poziom TSH potrzebny mi jest na poziomi zbliżonym do 1. Pan dr się zmarszczył i powiedział, że on by chciał osiągnąć u mnie stały poziom TSH 6 i to byłby sukces. Jeśli uda się taki poziom uzyskać i po odstawieniu leków go utrzymać,...
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=6020


Temat: Niedoczynnosc tarczycy...
Ja sama sobie zwiększyłam dawkę, brałam przez pierwsze 6 miesięcy 25 euthyrox, na początku tsh z 5,50 spadło mi do 0,78, ale jak po pół roku zrobiłam tsh to wyszło 5,80! Zanim zrobiłam badanie to czułam, że chyba trzeba zwiększyć dawkę, bo czułam po sobie ciągłą senność. I nie myliłam się, dawka była za mała, zwiększyłam sobie stopniowo do 50 i wynik po miesiącu brania wyszedł 1,42 i na razie biorę tą 50, byłam u endokrynologa i kazał mi tak brać, więc jak widzicie tak naprawdę my naprawdę znamy swój organizm, a niekoniecznie...
Źródło: forum.medica.pl/viewtopic.php?t=64


Temat: poronienie - tarczyca - hormony i przeciwciała
natychmiast odstawić Bromergon. Tak też zrobiłam. W ciąży wprawdzie nie badałam prolaktyny, ale progesteron prawie natychmiast poleciał mi w dół. Jak to więc jest - można/trzeba brać Bromergon w ciąży czy ... normie. Biorę regularnie Euthyrox, ale czy to wystarczy? Od tamtej pory nie miałam badanych tych przeciwciał, czy one mogły być przyczyną straty ciąży? 3) Jestem 10 dni po zabiegu łyżeczkowania, proszę mi powiedzieć kiedy mam wrócić do dawki Ethyroxu z przed ciąży? Od razu po stwierdzeniu ciąży zrobiłam badania TSH i fT4. TSH wynosiło 4,76 mU/I (przy górnej granicy normy = 4,2) fT4 w samym środku normy. Zwiększono mi dawkę Euthyroxu do 75. Po dwóch tygodniach poziom TSH spadł do 0,66 przy dolnej granicy normy wynoszącej 0,27. Endokrynolog kazał mi utrzymać dawkę Eutyroxu 75 - mimo iż nie jestem już w ciąży. Ja jednak nie mam przekonania, że jest to dobre posunięcie. Skoro TSH tak szybko poleciało w dół ... teraz może być bliskie zeru. A co z Bromergonem? Kiedy ponownie mam zacząć go brać? Endokrynolog powiedział, żeby w połowie września zrobić badanie prolaktyny i wtedy się zastanowimy (???). Dlaczego mam tyle czekać? Może to ... badania wg Pana powinnam zrobić teraz po poronieniu? A na co powinnam zwracać uwagę przy następnej ciąży, czego pilnować i jakich badań domagać się od lekarza następnym razem? Będę bardzo wdzięczna...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=72974


Temat: hormony TARCZYCY w ciąży TSH, Ft3, Ft4
" />A u mnie było tak, że przed ciążą moje TSH wynosiło ok. 2, a FT3 i FT4 utrzymywały się w dolnej granicy normy i p. dr stwierdziła, że nie ma potrzeby brać leku, zresztą nie miałam typowych objawów niedoczynności. Tak więc przed ciążą w ogóle nie brałam leków, choć nie było idealnie (guzek na tarczycy). Celestynko, ja podobnie jak Ty, kiedy zaszłam w ciążę, byłam zupełnie spokojna o tarczycę z tym, że ja na początku ciąży badałam TSH, które ładnie spadało, tak jak to powinno dziać się na początku ciąży. Kiedy zbadałam FT3 i FT4 okazało się , że są one raczej w dolnej granicy normy i tu p. dr poleciła brać euthyrox, ale ja nie wzięłam, bo skoro zostało powiedziane, że hormony są w porządku, to stwierdziłam, że może tak będzie do końca ciąży i obejdzie się bez leków. Krótko po tym chorowałam na zapalenie krtani i następne badanie wykonałam po 3 tygodniach. ... kłopoty z zajściem w ciążę, a nie zdajemy sobie sprawy jak ważne są te hormony dla rozwijającego się płodu! Myślę też, że w ciąży warto dodatkowo badać hormonki przy choróbskach, kiedy ... jest tak, że o niedoczynności dowiadujemy się dopiero po porodzie. Wyżej zamieściłam linki z mnóstwem informacji na ten temat. Na szczęście w Polsce są wykonywane badania przesiewowe noworodków, ale ważnym jest ... OK, ale ja tak, czy inaczej od czasu do czasu badałabym mu TSH. Pozdrawiam Was cieplutko!
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=27311


Temat: Do Jana
kiedy robiłam wyniki) brałam przeciwbólowo Olfen 75, wcześniej przez około 1 miesiąc po 1 tabletce ibupromu maX. Muszę brać coś przciwbólowego, bo już nie wytrzymuję poziomu bólu, a w nocy nie jestem w stanie spać. Ostatnio do poprzednich bólów dołączyły takie rwąco/ łamiące. Proszę mi powiedzieć: 1. czy mogę w dalszym ciągu brać zastrzyki olfenu? czy to ten lek mógł spowodować wzrost ... usunieciu woreczka żółciowego (1998) oraz prawie całej tarzczycy (2001); pryjmuję euthyrox 100; wynik tsh w normie. Będę cierpliwie czekała na odpowiedź, a tymczasem serdecznie pozdrawiam i dziękuję za analizę mojego przypadku:)...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991